Sivut

torstai 3. maaliskuuta 2016

Suomen Cup: Korson unelma-arpa

"Saatiin sitä, mitä haluttiin", toteaa FC Korso Unitedin monitoimimies Timo Riihelä Suomen Cupin 4. kierroksen arvonnasta.

Nelosen Uudenmaan kakkoslohkossa pelaava joukkue on ottanut arvontatuloksen tyytyväisenä vastaan. Kotiotteluun Vantaan Havukosken tekonurmelle perjantaina 11.3. saapuu Ykkösen kärkijoukkueisiin viime kaudella lukeutunut JJK Jyväskylästä.

Korson Unitedin puheen- ja joukkueenjohtaja Riihelä kertoo hieman naureskellen joukkueen jäsenten ensikommenteista vastustajan selvittyä: "Eihän se pelaa edes liigassa, helppo nakki. Totta puhuen me toivottiin tässä vaiheessa ns. voitettavissa olevaa tai sitten Veikkausliigan joukkuetta tai Ykkösen kärkijengiä. Ja se osui."

Keskisuomalaiselle blogistille seura oli sen verran vieras, että oli lähdettävä tutkimusmatkalle eksoottiseen Korsoon. Yleinen mielikuva Korsosta taitaa edelleen liikkua linjalla ankea lähiö, jossa mopopojat pörräävät ja paikalliset teinislutit K-junassa metelöivät lakkaamatta v-sanaa toistaen.

Ohikulkijan yleisin näkymä Korsosta
Lähiö on noista vanhoista ajoista muuttunut, mutta silti jotenkin ennallaan. Toisaalta tullut pistää baarissa silmään kuin pimeässä vilkkuva sininen valo tilatessaan normioluen sijasta Guinnessin ("tölkistä vai lasista?"), ja entinen kirjanpitäjä-daami liukuu baaripöytämme ääreen tyylikkäästi pummaamaan kolmeajapuolta euroa kaljaan.

Mikä ihmeen FC Korso United? 

Korson Palloseuran (KOPSE) silloisen kolmosdivarin (Kolmonen) riveistä syksyllä 2010 omille teilleen perhe- ynnä muiden kiireiden vuoksi lähtenyt noin kymmenen pelaajan ydinryhmä täydennettynä muilla lähinnä kaveriporukasta koostuneella joukkueella pisti pystyyn FC Korso Unitedin ja lähti mukaan sarjapyramidin alaportailta, Kutosesta keväällä 2011. Aika ja motivaatio eivät tuolloin riittäneet Kolmoseen.


Pääosa porukasta on -87-88 syntyneitä toistensa koulu- ja pelikavereita, paljon pitkin matkaa yhdessä pelanneita. "Tiivis kaverijengi", kuten pelaaja-valmentaja Riihelä kuvaa. Nousu Viitoseen tapahtui heti avauskaudella, sieltä edelleen Neloseen, jossa on nyt väännetty kaksi kautta ja kolmatta aloitellaan. Kauden 2015 loppusijoitus oli neljäs. "Tavoite on aina parantaa aiemmasta, eli tarkoitus on tällä kaudella olla parempia kuin nelostila."

Osat KOPSEn kanssa ovat sittemmin vaihtuneet - KOPSE pelaa nyt Viitosta, kun se luovutti oman Nelosen sarjapaikkansa reilu vuosi sitten venäläisrahalla perustetulle FC Legirus Interille. Nelosen lohkonsa kirkkaasti voittaneesta ja Kolmoseen alkavalle kaudelle nousseesta Legiruksesta puolestaan siirtyi pari pelaajaa FC Korso Unitediin.

Viime kaudella Korso United pakotti kertaalleen ylivoimaisen sarjavoittaja Legiruksen 2-2 tasapeliin. "Kun ne pelasi pari tasapeliä, tuli loppukaudeksi sitten junalla taas uusia vahvistuksia. Toinen matsi me sitten hävittiin niille, 0-9. Kotimatsissa oli kuitenkin juhlan tuntua, kun oman hiekkakentän laidalla oli 200 katsojaa."

Korson poikia

Kansainvälisen suuntauksen mukaisesti Korso United treenaa pääsääntöisesti aina pallon kanssa.
"Me treenataan kerran viikossa Tikkurilan alipainehallissa, pienellä kentällä. Oikeastaan kaikissa treeneissä me pelataan, ei me paljon muuten treenata. Joskus käydään yhdessä lenkillä."

Joukkueen runko on lähtöisin samoilta nurkilta, joskus vähän kyseenalaistakin mainetta niittäneestä Korsosta. Elämä on kuitenkin järjestellyt asioita vähän toisenlaiseen asetelmaan, Riihelän mukaan enää pari kaveria asuu itse Korson alueella.

FC Korso Unitedin perustajajäsen ja monitoimimies Timo Riihelä

"Meidän jengin nuorin on 1990 syntynyt, ja vanhin jo 43-vuotias. Juice (Juha) Toivonen on Korson futiksen Grand Old Man, puolustaja ja allround-pelaaja, oli isähahmo silloin kun pelattiin junnuissa. Juice pysyy kyllä edelleen vauhdissa mukana."

FC Korso Unitedin pelaajat ovat enimmäkseen tahkonneet piirin sarjoissa, Kolmosta ja Nelosta. Joukkueen kapteeni Jari Lappalainen on hankkinut kokemusta aina Kakkosesta asti, MPS:n ringistä, kymmenisen vuotta sitten.

Seuran johtoajatuksen Riihelä tiivistää napakasti: "Tarkoitus on, että kaikilla on kivaa. Ei liian vakavaa, mutta silti tosissaan."

Cupissa voitosta voittoon

Aiemmin Suomen Cupissa FCKU:n taival on katkennut aivan avauskierroksilla. Tämän vuoden Suomen Cupissa sävel on kuitenkin ollut toinen. Ensimmäisessä ottelussa cupin 2. kierroksella Nelosen samassa lohkossa pelaava kova kilpakumppani JoKi (Jokelan Kisa) kaatui tiukan taiston jälkeen rankkareilla.

Cupin kolmannella kierroksella vastaan asettui Kutosen Hyvinkään Pelikaani, joka oli pelkkä suupala ja kaatui 8-0. Nyt vastus kovenee huomattavasti, kun Ykkösen JJK asettuu vastaan.

Korso Unitedilla on edessä hieno sauma. Kuten muuallakin, alasarjaseurat lähtevät usein cup-matseihin ilman paineita, esittämään parastaan ja katsomaan, mihin se riittää. Aina voi kangastella mielessä myös legendaariseksi yltyvä suoritus, cupset, paljon isomman vastustajan kellistäminen.

"Cupit on kauden suola, tätä on odotettu. Realistisia ollaan, mutta mitä tahansa voi tapahtua", virnistää korsolaisten huoltajanakin toimiva Timo Riihelä.

Korsolaisten aseet

"Me pyritään pelaamaan jalkapalloa, eikä haluta roiskia. Meillä on keskikentällä taitavia pelaajia, mutta ollaan myös aika fyysinen joukkue, hyviä pääpelaajiakin löytyy. Toivottavasti pystytään pelaamaan ainakin jonkun verran omaa peliä. Kova joukkue sieltä kuitenkin tulee vastaan, joten voi olla, että joudutaan kyllä jonkun verran puolustuskannalle."

Mitkä sitten ovat FC Korso Unitedin aseet JJK:ta vastaan?

"Tiivis puolustus ja vastaiskut. Me tuskin pidetään palloa niin paljon kuin vastustaja, mutta käytetään sitten meidän paikat. Me on aina lähdetty voittamaan, niin nytkin."

JJK tunnetaan nopeana ja erittäin liikkuvaa ja vauhdikasta jalkapalloa pelaavana joukkueena. Riittääkö Korso Unitedin kunto?

"Kunto riittää kyllä", toteaa Riihelä, "RIITTÄÄ!"

Lammen Pojat vs. Harjun Pojat

Ensi viikon perjantain ottelussa nähdään väriä ja kuullaan ääntä toivottavasti myös kentän laidalta, kun joukkueiden kannattajaryhmät ovat paikalla.

Korson omat kannattajat aktivoituivat kesän 2014 aikana omaksi ryhmäkseen. Lammen Pojat koostuvat Riihelän mukaan paristakymmenestä noin kaksikymppisestä paikallisesta nuoresta innokkaasta.

"Ne elää paljon mukana ja on melkein aina paikalla. On banderolleja ja toisinaan on ollut soihtujakin."

Uudenmaan alueella Lammen Pojat ovat kiertäneet myös vieraspeleissä, parhaimmillaan Jokelassa ja Tuusulassa jopa viidentoista hengen voimin.

JJK:n Harjun Pojat puolestaan kiertää ahkerasti ympäri Suomen. Viime kaudella yhtä cupin ottelua lukuunottamatta (Joensuu) kaikissa vierasotteluissa oli bussi liikkeellä. Allaolevassa videopätkässä juhlistetaan 8000 vierasmatkakilometrin ylitystä kauden viimeisessä vieraspelissä Oulun Raatissa.


Harjun Pojilla on Lammen poikiin nähden niin ikä-, kokemus- kuin kilo(metri)ylivoima. Havukosken tekonurmen reunamilla testataan kilpalaulannassa myös äänijänteet.

Maalipotkun ennakkoarvio

Ykkösen kärkeen jälleen tähtäävä JJK vienee voiton selvin numeroin. Viimeisimmässä harjoitusottelussa kaatui Kakkoseen valmistautuva FC Kajaani luvuin 9-0, kun joukkue sai kerrankin maalihanat kunnolla auki.

JJK käynnistää ulkokautensa 2016 Vantaan Havukoskella

Tämä cupin ottelu on JJK:n vuoden 2016 ensimmäinen ulkokentällä pelattava peli, ja kelistä riippuen saattaa aiheuttaa ylimääräistä varovaisuutta, kun varotaan loukkaantumisia. Alla on vielä pari päivää aiemmin pelattava Keski-Suomen piirin hegemoniaottelu FC Vaajakoskea vastaan, joten kokoonpanot saattavat elää aika lailla.

Korso Unitedin kohtalona tulee olemaan roikkua pelissä mukana ja yrittää pitää peli mahdollisimman kauan maalittomana. Mitä aiemmin verkko omassa päässä heilahtaa, sitä rumemmat lukemat ovat odotettavissa. Cup-yllätykseksi riittää jo, jos maaliero pysyy parissa-kolmessa maalissa.

Tarkkaile heitä:

FC Korso United:
* joukkueen kapteeni Jari Lappalainen, toppari, pelinumero 31
* keskikentän kapellimestari Riku Savolainen, pelinumero16
* Karri Kauppala, iso ja vahva target-hyökkääjä, pelinumero 4

JJK:
* joukkueen kapteeni, ikiliikkuja ja fyysinen pelote, Tommi Kari, pelinumero 10
* Iiro Järvinen, keskikentän nuori hidalgo, pelinumero 17
* Toni Tahvanainen, tuorein sopimuspelaaja hyökkäyspäähän, pelinumero ? (ei vielä tiedossa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti